Daca e sa analizam caracteristicile dresurilor, una dintre cele mai des intalnite este cea a numarului DEN, aceea a denierului. Haideti sa privim mai indeaproape acest atribut al dresului.

Denierul masoara densitatea liniara a fibrelor sau firelor. Denierul sau DEN este definit ca greutatea in grame pentru 9000 metri de fibra. Originea aceastei unitati de masura ne spune ca un fir de matase naturala are cca 9000 metri si cantareste un gram. Astfel, putem compara firul nostru cu firul de matase naturala, de cate ori este firul nostru mai gros sau mai greu fata de cel de matase naturala. Denumirea acestei unitati de masura provine de la o moneda franceza veche, denierul francez.


Denierul se foloseste si pentru fibra individuala cat si pentru firul compus din mai multe fibre textile.

Firul textil este caracterizat de finete. Un fir de 75 den poate fi considerat fin chiar daca este format din putine fibre, pe cand un fir de 150 den poate fi considerat fin numai daca are in compozitia sa fibre de 1 den fiecare.
De multe ori intalnim notiunea de microfibra. Aceasta este o fibra textila de 1 den sau mai putin. In cazul dresurilor sau colantilor, acestia sunt foarte transparenti la grosimi sub 10 den, transparenti la 10-30 den, semi opaci la 30-40 den, opaci la 40-70 den si grosi la peste 70 den.


Diferite tipuri de densitati

Tot ceea ce este sub 10 denier este foarte transparent. Daca dresul de 5 DEN ar fi fost in culoare nude cu greu l-ai fi observat pe corp. 10 denier este limita maxima in categoria dresurilor transparente. In orice caz, se poate observa diferenta dintre acesta si 5 extra denier, in special atunci cand alegem o culoare a dresului in contrast cu nuanta pielii noastre.


Cei de 15 DEN par identici cu cei de sus dar este posibil de altfel ca 2 articole cu acelasi numar denier din marci sau stiluri diferite sa creeze aceasta coincidenta intre numere. 20 denier este un dres foarte raspandit, ce creaza o balanta ideala intre transparenta si durabilitate. Desi se observa ca fiind mai inchis decat dresul anterior, este inca destul de translucid. 30 denier este clasificat ca fiind semi-transparent sau semi-opac, fiiind la mijlocul scalei intre transparenta si opacitate.

40 denier se afla inca in categoria semi-opac, oferind o posibilitate redusa de a parea transparenti si totodata au o acoperire destul de densa. 50 denier face parte din categoria dresurilor opace care redau puternic culoarea mata a acestuia. Cei de 60 DEN sunt similari celor de 50 denier. Aceste doua tipuri de dresuri vi le recomandam sa le purtati primavara sau toamna. Luati in considerare si faptul ca un numar mai mare de 60 al denier-ului ar creea efectul de supraincalzire.

70 denier ramane complet opac chiar si atunci cand indoim piciorul. 80 DEN este 100% opac ca acoperire. Sunt de altfel extrem de caldurosi. 100 DEN este de asemenea un dres cu adevarat opac, perfect pentru zilele reci de iarna. 140 DEN este cu mult mai opac decat cel anterior si este de altfel alegerea potrivita pentru temperaturi scazute.